cantatedienst cantatedienst

Bach schreef zijn Himmelfahrtsoratorium voor de hemelvaartsdag in 1735, een paar maanden na de voltooiing van zijn Weihnachtsoratorium. Imposante koren met een voor Bachs cantates maximale instrumentale bezetting omlijsten het werk. Het openingskoor is een stralend en overrompelend loflied en de koraalfantasie waarmee het oratorium afsluit een muzikaal hoogstandje met jazzy syncopen en een stuwende ritmiek. Tussen de hoekdelen doet de evangelist (tenor) het verhaal, afgewisseld met affectieve reacties die verdriet, vertrouwen en verlangen vertolken: in een basrecitatief laten twee fluiten de tranen over de wangen rollen; een sopraanaria daarentegen ademt door de instrumentatie zonder basinstrumenten een spirituele sfeer.

'de inleidende overweging brengt de muziek voor mij dichterbij'

De uitvoering van de muziek ligt in handen van het Bach Ensemble Amsterdam onder leiding van Paulien Kostense. Medewerking verlenen Titia van Heyst (sopraan), Elsbeth Gerritsen (alt), Pablo Gregorian (tenor), Michiel Meijer (bas) en Klaas Holwerda (liturg).

Waar: Nassaukerk, De Wittenkade 111
Wanneer: zondag 28 mei, 10.30 uur
Kosten: vrijwillige bijdrage naar draagkracht (zo mogelijk: € 5,- of meer)
Info: Klaas Holwerda,

Volgende cantatedienst
zondag 28 mei 2017, 10.30 uur: Himmelfahrtsoratorium

Volgende kunstvespers
donderdag 25 mei, 16.00 uur: met Foke Stribos (schilderijen)
zondag 17 september, 16.00 uur: met objecten van Gerda van Bockxmeer

Klik hier voor informatie over eerdere cantatediensten.

Cantatediensten brengen aanzienlijke kosten met zich mee. Giften om dit werk te ondersteunen zijn daarom zeer welkom op rekeningnummer NL59 INGB 0005 0061 95 t.n.v. PGA Nassaukerk, o.v.v. cantatediensten.

Tip: bekijk en like ook onze Facebookpagina Kerk en Kunst.