Foto-expositie Ton van Rijn (mei 2013) Foto-expositie Ton van Rijn (mei 2013)

Ton van Rijn fotografeerde een jaar lang drie projecten van Kerk en Buurt: de kringloopwinkel, het ontbijtproject en eettafelrpoject Filah. Dat resulteerde in negentig foto's in zwart-wit die op zes foamborden gepresenteerd worden in de Nassaukerk. De expositie wordt op zondag 5 mei om 12.00 uur geopend.  Ton van Rijn is fotograaf voor het Stadsarchief Amsterdam.

Voorafgaand aan de opening van de foto-expositie is er om 9.00 uur een bevrijdingsontbijt in De Schakel (naast de kerk) en om 10.00 uur een laagdrempelige viering voor kerk en buurt. De kerk en de foto-expositie zijn ook op afspraak te bezoeken.

Ton: Ik heb achttien jaar geleden in opdracht van het Stadsarchief, waar ik werkzaam ben als fotograaf, een fotoserie gemaakt over het ontbijtproject voor dak- en thuislozen in De Schakel. Na achttien jaar wilde ik dit project en de twee andere projecten van Kerk en Buurt opnieuw fotograferen en onder de aandacht brengen.

Een goede vriend van mij, Rob van der Putten, is ruim een jaar geleden overleden. Hij heeft het ontbijtproject met een aantal vrijwilligers opgezet. Mede als eerbetoon aan mijn overleden vriend heb ik de fotoserie gemaakt. Er is een verschil met zo n achttien jaar geleden. Ik vind dat er toen meer agressie was. De projecten verlopen nu veel ordelijker en professioneler. Ik heb gekozen voor zwart-witfoto s omdat kleur in de foto veel aandacht vraagt en vaak afleidt. Zwart-witfotografie vind ik krachtiger in zijn beeld. De aandacht wordt veel meer op de inhoud gevestigd.

Ik vind de drie projecten die ik gefotografeerd heb fantastisch. Vooral omdat ze op vrijwilligers draaien. Bijna iedereen, zowel bezoekers als vrijwilligers, die ik wilde fotograferen heeft zijn medewerking eraan verleend.

Het ontbijtproject is vier dagen per week geopend, van maandag tot en met donderdag tussen 7.30 en 9 uur in De Schakel naast de Nassaukerk. Vrijwilligers zorgen ervoor dat de bezoekers met een flink ontbijt er weer tegenaan kunnen, vaak op straat. Verder is er een inloop van 10 tot 13 uur. Iedereen is daar welkom voor een kop koffie of thee en een praatje, of om te schilderen, schaken, dammen of de krant te lezen. Driemaal per week kunnen bezoekers bij Filah, in de Van der Hoopstraat 43, terecht voor een warme maaltijd.

De kringloopwinkel in de kelder van de kerk zorgt voor inkomsten en de bezoekers betalen een klein beetje voor de maaltijden. Zo kunnen de projecten blijven bestaan. De stichting krijgt daarnaast nog financiele steun van stadsdeel West en de Protestantse Diaconie. Het is echter wel te merken dat er steeds verder bezuinigd wordt en dat de financiele steun minder wordt.

Meestal fotografeer ik analoog met film en druk ik de foto zelf af in mijn donkere kamer. Deze serie heb ik digitaal gefotografeerd. Ik heb de beelden omgezet naar zwart-wit en digitaal geprint. Ik wil als sociaal-documentair fotograaf met de expositie aan de buitenwereld laten zien wat er gebeurt bij de projecten van Kerk en Buurt. Het is een warm bad voor dak- en thuislozen, mensen die in de marge van de samenleving verkeren en een vertrouwde plek nodig hebben.

tekst: Jose Stulp; bron: De Staatskrant (mei 2013)