Namen in plaats van nummers (13 april 2013) Namen in plaats van nummers (13 april 2013)

Op zaterdag 13 april is in de Nassaukerk de reizende tentoonstelling Namen in plaats van nummers te zien. Leerlingen van het Cartesius Lyceum en het Berlage Lyceum presenteren dan een aantal beknopte biografieen over oud-gevangenen uit concentratiekamp Dachau.

De biografieen die de scholieren in de Nassaukerk presenteren zijn onlangs opgenomen in het herinneringsboek in de Verzoeningskerk op de gedenkplaats Dachau. Voor het Cartesius Lyceum is het de derde keer dat leerlingen hieraan een bijdrage hebben geleverd. Ieder jaar op 22 maart, de datum waarop het concentratiekamp in 1933 in gebruik werd genomen, worden nieuwe biografieen aan het herinneringsboek toegevoegd. Zo telt dit boek nu al meer dan 150 biografieen.

Dit schooljaar schreven de leerlingen onder meer over Karel Witmond, die in de oorlog in de Staatsliedenbuurt in de Bentinckstraat woonde en lid was van de eerste Paroolgroep. Karel werd in november 1941 gearresteerd, kwam in meerdere concentratiekampen terecht en werd op 29 april 1945 in Dachau bevrijd. Karel overleed in 2003 en voor zijn biografie hadden de scholieren onder meer een interview met zijn weduwe en dochters.

De andere leerlingen schreven over oud-Dachauers Jan de Vaal (90) en Willemijn Petroff-van Gurp (94). Jan woonde op de Noordermarkt en bracht met zijn bakfiets wapens rond voor het verzet. Willemijn woonde in Den Haag en werkte als koerierster voor de landelijke verzetsorganisaties LO en LKP. Beiden kwamen door verraad in verschillende concentratiekampen terecht en werden in een buitenkamp van Dachau bevrijd. Jan en Willemijn reisden mee toen de leerlingen in maart naar Dachau gingen om hun biografieen daar te presenteren en te laten opnemen in het herinneringsboek. Naar alle verwachting zullen zij ook aanwezig zijn bij de presentatie in de Nassaukerk.

De reizende tentoonstelling bestaat uit 25 banieren die de geschiedenis van Dachau en het lot van individuele gevangenen schetsen.

Waar:       Nassaukerk, De Wittenkade 111
Wanneer: zaterdag 13 april 2013, inloop vanaf 14.15 uur; presentatie 14.30-15.30 uur
Info:         Jos Sinnema,