Theater 'De omdenkers' (29 en 30 april 2015) Theater 'De omdenkers' (29 en 30 april 2015)

Na succesvolle theatervoorstellingen als Lazarus? en Maria, moeder van altijd durende bijstand, komt de Joseph Wresinski Cultuur Stichting nu met De Omdenkers. De Omdenkers is gemaakt en wordt gespeeld door mensen levend in armoede, en voormalig thuislozen, in samenwerking met professionele theatermakers, vormgevers en muziekcoaches. Na een reeks uitvoerige gesprekken met kerkelijke en niet-kerkelijke hulpverleners, hebben zij een theatrale bewerking gemaakt van een bijzondere werkelijkheid: spookburgers.

Het publiek ziet een goed opgebouwd verhaal met passie gespeeld door ervaringsdeskundigen. Maatschappijkritisch zonder een drammerige politiek correcte ondertoon, maar serieuze kost die op een luchtige en regelmatig komische wijze geserveerd wordt.

Roos, een van de figuren uit De Omdenkers, houdt zielsveel van het leven. Maar ze is door de crisis getroffen en uit haar huis gezet. Ze heeft haar toevlucht moeten zoeken op een camping. Daar woont ze illegaal. Ze is niet ingeschreven bij de gemeente en heeft daardoor geen rechten. Officieel bestaat ze niet. Ze voelt zich vluchteling in eigen land. Ze is een spookburger. Net als Lisa en haar man Karel, Michael, Agnes, Leon en Alphons. Ze vechten voor terugkeer in de samenleving. Bij wie kunnen zij hun verhaal kwijt? Bij de wethouder? De pastoor? Op radio of TV?

Roos: Als wij ons verhaal kunnen vertellen, kunnen wij de wereld een duwtje geven. En als wij de wereld een duwtje kunnen geven, kijken de mensen in het dorp misschien eindelijk op.

Na afloop is er gelegenheid de theatergroep in informele setting te ontmoeten. Wellicht kunnen we met elkaar in gesprek over de vraag hoe wij een samenleving bouwen, waaraan mensen die in armoede leven het beste van zichzelf kunnen bijdragen.

Waar: Theater De Krakeling, Nieuwe Passeerdersstraat 1
Wanneer: woensdag 29 april en donderdag 30 april
Aanvang: 20.00 uur (ontvangst vanaf 19.30 uur)