Angst voor verlies van identiteit (10 mei 2009) Angst voor verlies van identiteit (10 mei 2009)

Het benadrukken van een eigen Nederlandse identiteit lijkt aan de orde van de dag in onze samenleving. Maar angst voor verlies van identiteit leidt gemakkelijk tot geweld en onderdrukking van het andere. Islamofobie is momenteel misschien een van de meest markante uitdrukkingen ervan.

Maar ook de kerken hebben zo hun geschiedenis van uitsluiting en onderdrukking, bijvoorbeeld van mensen met een andere sexuele geaardheid. Christelijke gemeenschappen komen maar moeilijk van dat oude imago af, ook als het inmiddels volkomen achterhaald is.

Hoe zit dat met de boodschap van het evangelie? Is zorgzaamheid een ander woord voor doodknuffelen? In de viering komende zondag herlezen we de woorden van Jezus over de goede herder (Johannes 10,1-18). Hoeden betekent daar wel: geborgenheid bieden en weerbaar maken. Maar niet: opsluiten of buitensluiten. De wereld blijkt groter dan de eigen stal, de eigen groep en het eigen gelijk.

Nassaukerk, zondag 10 mei 2009, 10.00 uur, De Wittenkade 111. Met een eigen programma en rol voor de kinderen. De cantorij zingt