cantatedienst cantatedienst

Hoewel de cantates van Johann Sebastian Bach de grootste bekendheid verwierven, is het genre al ouder. Van de cantates die Dietrich Buxtehude schreef, is maar een klein deel bewaard gebleven. Ze kenmerken zich door een levendige en expressieve weergave van de tekst en fantasierijke en virtuoze muzikale lijnen. Buxtehude werd in Denemarken geboren en was vanaf 1668 bijna veertig jaar verbonden aan de Marienkirche in Lübeck. Zijn muziek oefende een grote aantrekkingskracht uit op jongere tijdgenoten, onder wie Bach. Bach maakte in zijn jonge jaren een reis naar Lübeck om Buxtehude te horen en bleef maar liefst vier maanden weg.

Twee cantates van Buxtehude komen tot klinken in de cantatedienst op zondag 3 maart. Een van de cantates is geïnspireerd op een kerklied: 'Erhalt uns, Herr, bei deinem Wort' en de andere op een paar regels uit Psalm 118: 'Der Herr ist mit mir'.

'de inleidende overweging brengt de muziek voor mij dichterbij'

De uitvoering van de muziek ligt in handen van het Flevo Barok Consort onder leiding van Gert Jan Velders. Klaas Holwerda is liturg.

Waar: Nassaukerk, De Wittenkade 111 (tram halte 10 De Wittenkade; parkeren vrij)
Wanneer: zondag 3 maart, 10.30 uur
Kosten: vrijwillige bijdrage naar draagkracht (zo mogelijk: € 5,- of meer)
Info: Klaas Holwerda,

Volgende cantatedienst
zondag 3 maart, 10.30 uur: met Flevo Barok Consort

Volgende kunstvespers
zondag  3 februari, 16.00 uur
vrijdag 19 april, 20.00 uur
zondag 30 juni, 16.00 uur

Klik hier voor informatie over eerdere cantatediensten.

Cantatediensten brengen aanzienlijke kosten met zich mee. Giften om dit werk te ondersteunen zijn daarom zeer welkom op rekeningnummer NL59 INGB 0005 0061 95 t.n.v. PGA Nassaukerk, o.v.v. cantatediensten.

Tip: bekijk en like ook onze Facebookpagina Kerk en Kunst.